Algemeen/home

HSP coaching
Cursus
Hoogsensitief?
HSP en werk
HSP en loopbaan
HSP en burnout
HSP en re-integratie
Klantervaringen
Lees de artikelen
Over Luc de Boer
Contact / Afspraak


HSP en burnout

persoonlijke ontwikkeling  |  re-integratie  |  loopbaanoriëntatie  |  outplacement  |  voor werknemers, zelfstandigen, particulieren

“Vanaf het eerste gesprek voelde het goed. Ik heb het gevoel gehad dat er eindelijk iemand was die mij begreep en mij uit kon leggen wat een burnout was en hoe je daarmee om moet gaan. Het werd voor mij en mijn omgeving duidelijk waarom ik niet functioneerde zoals het moest zijn. De opdrachten waren duidelijk en herkenbaar. Het was alsof ik in een spiegel naar mijzelf stond te kijken. Ik ben blij dat ik weer aardig op de goede weg ben en weer weet wat ik wil." (Jan, 58)


Begeleiding bij burnout vanuit hooggevoeligheid


Een burnout is een vervelende en vaak ingrijpende ervaring. Je bent tot stilstand gebracht. Uitgeput. Alles is teveel. Dat kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en onzekerheid. "Wat is er aan de hand", "wat gaat dit betekenen" en "hoe lang gaat dit duren" zijn enkele van de vragen die opkomen. Sommigen ervaren de burnout ook als de start van een noodzakelijke verandering, een keerpunt in het leven.

Vanuit hooggevoeligheid kun je de burnout verklaren als de uiterste vorm van "buitenstebinnen" in je werk (of je leven) staan. Het teveel aanpassen aan de omgeving en de verwachtingen die daarbij horen. Daardoor ook: het te weinig verbinden met jezelf, je behoeften en wensen. Je verliest je eigen kleur, ruimte, grens: je zelf.
Het is niet de klassieke burnout van teveel of te hard werken gecombineerd met te weinig herstellen (een kwantitatieve burnout). Het is veel meer een kwalitatieve burnout. De omgeving wijkt af van wie je bent. De prikkels die je ervaart voeden je niet. Omdat die omgeving zoveel invloed op je heeft, verspil je al je energie aan het overbruggen van het verschil tussen wie je bent en wat de omgeving verlangt.

Bij HSP coaching hebben velen via coaching of een re-integratietraject succesvol gewerkt aan herstel van burnout en terugkeer in het arbeidsproces.  Maak een afspraak voor een kennismaking om je situatie en wensen te bespreken en een goed beeld te krijgen van de begeleiding.

"Buitenstebinnen leven" in een figuur

De kern van de last die sensitieve mensen kunnen ervaren is het “buitenstebinnen leven”. Het proces naar buitenstebinnen leven verloopt van externe overprikkeling (omgeving dringt binnen), via interne overprikkeling (malende gedachten, dromen, controleverlies, fysieke klachten), naar het "verlies van je eigen ik" (overleven, muurtjes bouwen, terugtrekken uit activiteiten of sociale contacten, verbinding met eigen gevoel en mening verliezen, isolatie.)

figuur: Buitenstebinnen leven: de last van sensitiviteit. Bron: HSP coaching, Luc de Boer consulting & coaching

                                                            

fase 1: evenwicht
Je staat in open contact met de omgeving en behoudt daarin ook je eigen kleur. Je ziet, hoort en voelt alles op zo'n manier dat je jezelf daarin niet verliest.
fase 2: energieverlies
De omgeving vermengt zich met een deel van jezelf. Binnenin zit nog een eigen kern. Je probeert je tegen ongewenste invloeden te beschermen. Het kost moeite jouw kleur te behouden en naar buiten te brengen.
fase 3: burnout
De omgeving dringt je kern binnen.
Het is nauwelijks zichtbaar wie je bent, welke "kleur" je hebt. Je probeert je verdediging te versterken. Alleen al het proberen aanwezig te zijn kost al je energie.

contact
of
afspraak

algemeen/home | HSP coaching | cursus | hoogsensitief? | HSP en werk | HSP en loopbaan | HSP en burnout
HSP en re-integratie | klantervaringen | lees de artikelen | over Luc de Boer | contact

kwaliteit en ervaring in begeleiding van HSP, Senior Practitioner bij de NOBCO/EMCC (Nederlandse Orde van Beroepscoaches)
© 2006-2018 Luc de Boer consulting & coaching, sinds 1993 ingeschreven bij KvK Amsterdam, nr. 33244154 | Algemene Voorwaarden