Hoogsensitief in de werksituatie

Hooggevoeligheid is een eigenschap die beroepsmatig bijzonder positief kan uitpakken. Zoals in adviserende, creatieve, dienende of andere functies waarin een verbindende kwaliteit nodig is. Bij voorkeur in een stabiele, rustige omgeving en een ondersteunende cultuur.

Veel sensitieve mensen ervaren op het werk vooral last van hun eigenschap. Ze worden beïnvloed door de omgeving. Ze voelen het verschil tussen wat iemand zegt en wat iemand uitstraalt. Ze hebben last van alle prikkels, laten zich raken door opmerkingen, voelen de sfeer op vergaderingen, enzovoorts. Hoe is dat voor jou?

Bedrijfsculturen worden gekenmerkt door een strakke planning en agenda, prestatiegerichtheid en efficiëntie. De werkomgeving is vaak druk en hectisch met kantoortuinen en flexplekken. Reorganisaties zijn eerder regel dan uitzondering.
Dat is lastig te combineren met sensitiviteit. Je kunt overprikkeld raken, slechter functioneren, minder productief worden. Terwijl je vanuit je betrokkenheid en loyaliteit zo lang mogelijk naar je werk blijft gaan.

Je krijgt signalen dat het misgaat: je bent trager, snel geraakt, minder mondig, misschien wel explosief of bot. Je raakt gefrustreerd, kruipt weg, voelt je onbegrepen. Je zet een masker op, laat je er niet meer bij betrekken, verliest jezelf. Als dit lang doorgaat kan het leiden tot uitputting van energie en burnoutverschijnselen (zie HSP en burnout).


"Je bent een goede bruggenbouwer. Je moet alleen oppassen dat je niet zelf de brug wordt."

Luc de Boer


HSP coaching: gespecialiseerd in werkgerelateerde vragen

De begeleiding door HSP coaching is specifiek gericht op het aanpakken van werkgerelateerde problemen die te maken hebben met je sensitiviteit. Er kunnen zaken aan de orde komen als begrenzen, rust vinden, minder afgeleid zijn, je ruimte innemen, energie en kracht opbouwen, drempels overwinnen, grip krijgen op je gevoel, stressbestendigheid vergroten, assertiever communiceren, jezelf meer profileren, enzovoorts.
Als de last vermindert, krijgen je positieve kanten meer de ruimte. Je bent waarschijnlijk nauwkeurig, betrokken, inlevend, zorgzaam. Je houdt ervan doeltreffend te zijn, kwaliteit te leveren, liefst op een eerlijke manier. Je bent een goede adviseur en een aangename collega. Dat kan en mag (weer) bloeien.
Meer weten? Bekijk de andere pagina's op deze website of maak een afspraak om persoonlijk kennis te maken.


"Ik ben weer volop aanwezig in mijn werk, zowel fysiek als mentaal.
Ik kan veel beter omgaan met invloeden uit de werkomgeving."