Hoogsensitief in de werksituatie

Hooggevoeligheid is een eigenschap die beroepsmatig bijzonder positief kan uitpakken. Zoals in adviserende, creatieve, dienende of andere functies waarin een verbindende kwaliteit nodig is. Bij voorkeur in een stabiele, rustige omgeving.
Helaas ervaren veel sensitieve mensen op het werk vooral last van hun eigenschap. Ze zijn gemakkelijk te beïnvloeden, hebben hun mening niet snel paraat, zijn gevoelig voor dominantie. Ze hebben last van drukte, laten zich raken door opmerkingen, voelen de sfeer op vergaderingen, enzovoorts. Hoe is dat voor jou?
Bedrijfsculturen worden gekenmerkt door een strakke planning en agenda, prestatiegerichtheid en efficiëntie. De werkomgeving is vaak druk en hectisch met kantoortuinen en flexplekken. Reorganisaties zijn eerder regel dan uitzondering.
Dat is lastig te combineren met sensitiviteit. Je kunt overprikkeld raken, slechter functioneren, minder productief worden. Dat kan leiden tot verzuim. Vaak is dat eerst “mentaal verzuim”, want vanuit je betrokkenheid en loyaliteit blijf je zo lang mogelijk naar je werk gaan.
Mogelijke signalen dat het misgaat: je bent trager, snel geraakt, minder mondig, misschien wel explosief of bot. Je raakt gefrustreerd, kruipt weg, voelt je onbegrepen. Je zet een masker op, ziet geen uitweg, laat je er niet meer bij betrekken, verliest jezelf. Je krijgt problemen in relaties, lichamelijke klachten. Uiteindelijk kan het leiden tot uitputting van energie, een "kwalitatieve burnout".

HSP coaching: gespecialiseerd in werkgerelateerde vragen

De begeleiding door HSP coaching is specifiek gericht op het aanpakken van werkgerelateerde problemen die te maken hebben met je sensitiviteit. Er kunnen zaken aan de orde komen als begrenzen, rust vinden, minder afgeleid zijn, je ruimte innemen, energie en kracht opbouwen, drempels overwinnen, grip krijgen op je gevoel, stressbestendigheid vergroten, assertiever communiceren, jezelf meer profileren, enzovoorts.
Als de last vermindert, krijgen je positieve kanten meer de ruimte. Je bent waarschijnlijk nauwkeurig, betrokken, inlevend, zorgzaam. Je houdt ervan doeltreffend te zijn, kwaliteit te leveren, liefst op een eerlijke manier. Je bent een goede adviseur en een aangename collega. Dat kan en mag (weer) bloeien.
Meer weten? Bekijk de andere pagina's op deze website of maak een afspraak om persoonlijk kennis te maken.

"Ik besloot bij mijn werkgever een coachingtraject bij Luc de Boer aan te vragen.
Wat ik kreeg was echter veel meer dan coaching in mijn werk: het was een andere manier van denken. Een manier van denken die mijn leven weleens voorgoed zou kunnen veranderen." (Marieke, 28)